Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж. Този на ипотечните кредити

...
Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж. Този на ипотечните кредити
Коментари Харесай

Надценки на имотите в София: При над 1/3 от жилищата има балон

„ Миналата седмица излязоха данните за кредитния напредък. Този на ипотечните заеми е най-високият от десетилетие и половина насам. Това удостоверява тезата, че наливането на от ден на ден и повече пари на пазара на парцели не води до това да имаме повече жилища, а до тяхното повишаване и обстоятелството, че все по-малко хора могат да си ги разрешат ”. Това съобщи в ефира на  предаването „ Твоят ден ” по NovaNews Георги Ангелов, икономист от „ Отворено общество ”. Коментарът му е във връзка разбор на частна банка за пазара на парцели у нас и по-конкретно - в София, който провокира остра реакция от страна на Българска народна банка.

Ангелов уточни, че приходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се трансформира в огромен проблем за хората.

„ Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работейки интензивно на него, виждам, че трите следващи тримесечия със спад на сделките не доведоха до понижение на цените, а даже в противен случай – статистиката демонстрира, че има към 10% растеж и тази година. Другият значим факт е, че имаме огромна депозитна маса. Кешовите покупко-продажби, без никакви заеми, са половината от общия им брой. Пазарът е този, който може да дефинира по кое време цените ще тръгнат надолу ”, акцентира кредитният съветник Тихомир Тошев.

Според него цените потеглят надолу тогава, когато купувачите намалеят и се оттеглен, само че продавачите се усилят и предлагането нарасне. Засега обаче подобен сюжет не се вижда, безапелационен е Тошев.

Георги Ангелов добави, че сега се намираме при започване на един " балон ", който, в случай че оставим още година, може да доведе до заплашителен срив. Според него Българска народна банка би трябвало да бъде по-активна по тематиката.

Пред NOVA собственикът на компания за недвижими парцели в Пловдив Яна Хинкова съобщи, че има утешение на пазара, що се отнася до продажбите на жилища.

„ Това се следи през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят парцели, са прецизни и се появват с ясни и точни стремежи. Ориентирани са предпочитано към новото строителство. При панелното и по-старото строителство се регистрира спад сред 10 и 20% ”, уточни тя.

Хинкова счита, че като част от международната стопанска система, България няма по какъв начин да не бъде повлияна от икономическата обстановка в световен мащаб и по-конкретно - от инфлационните процеси. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР